Kimyasal Peeling

Derinin dış tabakalarının daha sağlıklı, canlı, düzgün ve gergin bir cilt elde etmek amacı ile kimyasal ajanlarla kontrollü haraplandırılması işlemine kimyasal peeling denir. Kimyasal peeling TCA, fenol, rezorsin, laktik asit, sitrik asit, glikolik asit gibi birçok maddeyle yapılabilir. Bu yöntemlerden hangisinin hastaya uygulanacağına uzman hekim karar verir

 

Kimyasal Peeling'in kullanım alanları

  • Kırışıklıklar ve ince çizgiler
  • Melazma (kahveringi lekeler)
  • Akne ve yüzeyel akne skarları
  • Deri gençleştirme ve yenileme
  • Çil ve güneş lekeleri
  • Güneş hasarlı derinin canlandırılması
  • Cildin doğal parlaklığının arttırılması
  • Cildin gözeneklerinin küçültülmesi

Peeling işlemi hangi madde ile yapılırsa yapılsın, derinin üst bölümündeki gereksiz hücreler kaldırılarak, alttaki taze ve hasarsız cildin açığa çıkartılması sağlanır; böylelikle alttaki taze cildin yapılanması ve inşası uyarılmış olur. Cildin aktivasyonu ile sağlıklı, gergin ve dolgun bir görünüm kazanılır.

Günümüzde özellikle yüzeyel peeling gerektiren durumlarda Alfa hidroksiasitler(AHA) kullanılmaktadır. AHA, çeşitli meyve ve yiyeceklerde doğal olarak bulunur ve meyve asitleri olarak bilinir. Bu grup birçok meyve asiti ihtiva eder ve bugün en yaygın kullanılanı şeker kamışı suyunda doğal olarak bulunan glikolik asittir. Glikolik asit yöntemi ile derinin epidermis tabakası parsiyel olarak kaldırılarak hücrelerin kendilerini yenilemeleri ve cildin canlanması sağlanmaktadır. Bu yöntem derin peeling yöntemlerine nazaran daha kontrollü olarak cildi yeniler. Glikolik asit günümüzde kullanılan en en yaygın yüzeyel peeling ajanıdır.

Glikolik Asit uygulamasında, doktorun tavsiye edceği bir ürünle cilt en az 2 hafta peelinge hazırlanır. Bu hazırlık döneminden sonra peelinge başlanır. Ortalama peeling seans aralığı 2-4 hafta, seans  sayısı 6-7 dir fakat yapılma amacına ve hastaya bağlı olarak bu sayı değişebilir.Seans sonralarında doktorun tavsiye edeceği jel, krem yada losyonların kullanılması cildin yenilenme işlemini peeling seansları arasında da devam ettirecektir. Aktif uçuk öyküsü, ciltte yara yada minik yarıklar, son dönemlerde cerrahi girişim(yara iyileşmesi), daha önceden aynı bölgeye peeling veya dermabrazyon uygulanmış olması, yakın zamanda radyasyon tedavisi, 6 ay içinde Roaccutane isimli ilacın kullanılması, bir ay içinde geçirilmiş krioterapi, aşırı güneş yanığı, aynı gün  kaş ve bıyık aldırılması, yüze kese uygulanması, aşırı nedbe dokusu oluşumu öyküsü bulunan hastalarda peeling uygulanmamalıdır. Eğer hastada allerji, egzema, seboreik dermatit, bağışıklık sistemini etkileyen hastalıklar, virütik hastalıklar(Uçuk dahil) ve güneş hassasiyeti varsa önce bu hastalıkların tedavisi gerekmektedir.

Peeling çeşidine göre yüzeysel yada derin güneş yanığı hissi ortaya çıkarabilir. Yüzeysel peelingler genellikle üç-beş gün arasında kızarıklık içerir. Normal derinlikteki ve derin peelingler bazen terlemeye ve su toplamaya ve yedi-ondört gün arasında veya daha fazla süre kızarıklıklara neden olabilir. Kimyasal peeling kullanımından sonra yeni deri kırılgan ve hassas olduğundan, güneş ışınlarından korumak önemlidir. Doktorunuz deri yanığınızı iyileştirmek için uygun bir reçete yazacaktır.